Mirjanas utvikling

MIRJANA TORÍN - 15 MND

15 mnd:

Et barn på 15 mnd skal kunne:

Begynne å bli kvitt seperasjonsangsten - Det er først nå vi merker noe til den

Forstå at en skje er til å spise med og bruke den - Ja, veldig glad i å få eget bestikk!

Skjønne enkle beskjeder som "gi meg ballen" - Forstår overraskende mye ja.

Det kan virke som smårollingen har uendelig med energi. Hvor har de det fra?De kan også sette seg ned og konsentrere seg om å bygge klosser eller tegne. Lese bøker er fortsatt en favoritt og utrolig bra for å lære å snakke. De fleste barn kan si mamma og pappa og noen andre ord i 15mnd alder. Ord som ball, mer eller nei. I billedbøker vises ting barnet ser i sin hverdag, og ved å høre ordet samtidig som dere ser i boken er det lettere å lære. Et album med bilder av familie og venner og er ofte veldig populært.

Barna i denne alderen tror at alle mennesker, leker og dyr er der for de og bare de. De er ikke særlig innstilt på å dele og er heller ikke så interessert i at du skal gjøre noe annet enn det de vil. De begynner å leke dagligdagse ting som å børste hår på dokker/bamser, spise med en tom skje, røre i panner osv. De leker det de ser og det kan være ganske artig å følge med en lek i bakgrunnen.

 

Det er utrolig morsomt å følge med på Mirjanas utvikling nå. Det er så mye som skjer, og det skjer så fort. Hun er en sta liten frøken, og som det blir sagt over så liker hun ikke å dele nei! Hun er høyt og lavt, og noe av det morsomste hun vet er å få klatre opp og ned i storebror sin seng. Der legger hun seg gjerne ned å blar i en bok. Hvis ikke så løper hun etter storebror gjennom hele huset for å kile han, mens de begge holder på å le seg i hjel.

Hun skjønner så mye, og så mye mer enn jeg tror. Og hun gjør som regel det hun blir best om, uansett om hun vil eller ikke. Vil hun ikke gjøre det hun blir bedt om så gråter hun bare mens hun gjør det. Men nå har hun også begynt å stikke av når man skal kle på henne og lignende. Og det er veldig morsomt når mamma eller pappa må springe etter henne. Ikke like morsomt når hun blir tatt. Veldig flink å si "der". Hylingen hun har holdt på med har blitt mye bedre! Nå sier hun "der, der, der" mens hun peker i stedet for. Skjønner vi ikke begynner hun bare å surke. Og det er som regel bare når noen tar fra henne noe at hun hyler. Så det blir bedre! 

Hun har lært seg å kile folk. Så hvis hun ser en "bar mage" så kommer hun løpende og kiler. Hun er også veldig opptatt i å skal kle på seg selv. Skoene stiller hun selv opp, holder seg til noe og setter foten i. Bukser får hun halvveis på seg, og sokkene plages hun bare med å få over helen. Skoene er en stor favoritt, til slutt(!) og jeg er ganske sikker på at den eneste grunnen til at hun "tillater" oss å kle på henne ytterklær er fordi da får hun lov å ha på seg skoene.. Hun elsker å være ute nå som hun endelig klarer å gå ordentlig med skoene og alle klærne på seg. Og det er så morsomt å se hvor mye hun trives. 

Hun går fortsatt under navnet "solstrålen", spesielt i barnehagen. Hun tuller mye, og har blitt flink å herme etter folk. Vi har sunget hode, skuldre, kne og tå, og hun synger selv hode, skuldre. Og hun kan bevegelsene. Kinn å klappe på tar hun helst på mammas kinn. Hun babler noe sinnsykt mye. Og mer og mer starter å ligne på ordentlige ord. 

 Nå har hun også begynt å "dytte" meg bortover gulvet for å vise meg hva hun vil ha o.l. Gjør seg selv ganske godt forstått altså. 

Ord hun kan: Mamma, pappa, der, se, hode, skuldre, takk, hei, hade, ja, nei, borte, bø
Kommer ikke på mer, men hun kan fort finne på å herme etter oss og dermed få mange ord, men hun sier det liksom ikke av seg selv. 

Tenner: 7. 4 oppe, 3 nede


Danse, danse, dokka mi


Koser seg i snøen


Flink å kle på sko.Koser seg på gulvet med storebror, og tegner


Elsker å hjelpe til å lage middag.

Store, fine jenta mi!

MIRJANA TORÍN - 14 MND

14 mnd:

Et barn på 14mnd skal kunne:

♡  Begynne å skille former som firkanter og sirkler - Ja

♡  Konsentrere seg bedre - Konsentrerer seg veldig bra, veldig søtt å se på.

♡  Leke side om side men andre barn - Ja, hun har jo en bror, og hun går i barnehagen

♡  Vise at det trenger din hjelp med noe. F.eks putte en klosse i en boks. - Ja, da hyler og roper hun..

Barnet elsker nå å bære på store ting og klatre. Selv de som ikke har tatt sine første skritt, klatrer på møbler og utforsker. Det kan være nervepirrende, men så lenge du er der og ser til at barnet ikke kan skade seg, er det bare å la de holde på. Barnet elsker å være ute. Det er en helt annen verden enn stuen, og den er spennende! Har barnet begynt å gå er det lurt å la de traske rundt selv. Å gå ute på grus og i terreng er utmerket balansetrening. De begynner å fatte interesse for telefonleker. Ta en telefon opp til øret og si hallo, så skal du se barnet hermer og ler.

Barnet sover mindre enn før. De kan begynne å bli interessert i å hjelpe til rundt i huset. Gi de en fille og la de leke mens du tørker støv. La de vaske ditt ansikt mens du vasker deres. Det du sier nei til er selvfølgelig det artigste og noen barn vil allerede nå begynne å teste grenser. De vet hva de vil og de er bestemte på å utføre det. Ved bordet er det fortsatt mye gris. Dette er ikke til å unngå, siden de også her er i en læreprosess. Gi de fingermat til å utvikle finmotorikken. (Pinsett grep som alle skal klare til nå). Dette er en garantert suksess. Det er gøy og lærerikt. Kok egg, del opp og server. Kok grønnsaksblanding og server. Pastaskruer, frukt, tøff frokostblanding. Bare fantasien setter grenser.

Dette var skummelt likt Mirjana.. Hun gjør alt som står ovenfor, og mer til. Hun tar veldig lett etter andre for tiden, og hermer etter alle og en hver. Sammen med Mikael løper hun rundt og brøler og leker "skummel". Sammen med Adriana kler hun seg ut i mamma sine høye heler og trasker rundt i huset. Rister du på hodet, rister hun på hodet. Og enda morsommere er det så klart hvis man ler av/til henne. For tiden syns hun også det er veldig morsomt å ligge langflat på gulvet å leke, tegne og lignende. Utrolig søtt! 

Hun har begynt å hyle ordentlig nå også.. Dere vet sånn hyling vi gjorde som barn, for å se hvem som klarte å hyle høyest? Sånn type hyling holder hun på med. Noen ganger fordi hun ikke får viljen sin, andre gang fordi hun ikke når tak i noe, og noen ganger for ingen grunn i det hele tatt.. Utrolig slitsomt, men det er nok slitsomt for henne også at vi ikke skjønner hva hun vil. Krysser fingrene på at det er noe som går over når hun begynner å prate.

Bablingen begynner å ligne mer på ord til tider, og det overrasker meg ofte hvor mye hun faktisk skjønner av det man sier. Er sikkert tilfeldig noen ganger, men ved å gjenta, bruke bevegelser og å la henne bruke den tiden hun trenger så er det helt fantastisk hvor mye hun skjønner. Det handler bare om å la henne prøve. Alt skal utforskes, og hun kan sitte i evigheter med et puslespill eller lignende. Hun faller i en helt egen verden fordi hun er så konsentrert. Telefonen har hun vært opptatt av lenge. Prater og babler i den, gir den videre for at jeg skal prate, og tar den tilbake. 

Fortsatt veldig glad i mat, og skal spise selv. Elsker og hater å være ute. Det er jo som nevnt en helt annen verden, så hun er i ekstase når hun får gå ute. Og hun prøver å gå selv, men med tonnevis av klær og ujevnt terreng er det ikke bare bare. Men hun blir helt panisk hvis man løfter henne opp, så det er vel bare å ha tålmodighet å la henne prøve seg fram. Snøen er i det miste myk! Og skoene hun har fått seg, hater hun! Synes egentlig hun skal få bruke pose-skoene en stund til, men det blir for lite i barnehagen, så måtte kjøpe ordentlige sko. Foreløpig går det ikke så bra, men hun fryser ikke i det minste!


Mmm, deilig!


Ute å prøver seg i snøen.


Oppe halv fem 2. juledag. Da må man spise eggerøre på kjøkkenbenken med mamma!


Dypt konsentrert i det nye puslespillet sitt.


Koser seg med julestrømpen sin


Nissejenta mi


"Hallo, heija"


MIRJANA TORÍN - 13 MND

13 mnd:

Et barn på 13 mnd skal kunne:

Ape etter sitt eget speilbilde - Hun ler av seg selv og peker?

Bruke to ord meningsfylt - "der" og "mamma" virker bevist

Tegne streker - Veldig flink å tegne streker ja

Barnet ditt er en livsnyter! Du merker at de trenger større rom for å utvikle seg. Det holder ikke lenger å bare bygge klosser, de vil pille på alt mulig annet. Du kan finne de oppi alle skuffer, så nå er det svært viktig å sette giftige vaskemidler HØYT og få på barnesikring på skuffer og skap du ikke vil de skal oppi. Et lite tips er å ha en skuff de får lov å rote i, med trygge bokser og kjøkkenredskaper. Barnet liker å dra ting etter seg eller skubbe det foran seg. Gjemmelek og løpe - fange leker er hysterisk morsomme i denne alderen. Det samme er plasking meg vann og graving med bøtte og spade.

Høres veldig ut som Mirjana. Hun er høyt og lavt og over alt. Skal klatre opp i vinduskarmen, opp og over sofaryggen osv. Prøver å sette henne ned for at hun skal få leke med lekene sine i stede. Men som regel går ikke det helt rette veien. Prøver seg ofte på å komme seg i mellom ting. Skal absolutt spise maten sin selv, og er veldig glad i mat. 

Vi har organisert skuffene slik at hun ikke når tak i noe farlig. Så hun er en egen skuffe med flaskene sine i, den kan hun holde på med i evigheter. Elsker å bade! Ekstra gøy sammen med storebror, de leker i en evighet! Hun har missforstått løpe-fange leker, og kommer løpende til deg hvis du springer etter henne, og ler masse! Gjemme-leker derimot, må være det morsomste hun vet om! Borte-bø!

Mirjana er snart 15 mnd nå, så vanskelig å huske de små detaljene. Får heller være flink å legge til bilder.

Bursdagsjenta


"Der!"


Bade-kos


Grer håret til mamma


Fineste mamma si!


KAKE!


Klatremusa


MIRJANA TORÍN - 12 MND

12 mnd:

Et barn på 12mnd skal kunne: 

Sitte helt støtt og vri overkroppen etter leker

De fleste har utviklet en fint pinsettgrep

Forstå enkle spørsmål (hvor stor er du? osv)

Kan sette seg kontrollert ned fra stående

Nå kan de fleste stå en liten stund uten støtte. Noen barn har allerede sluppet seg og har begynt å gå selv. De vakler mest fra møbel til møbel og lyser opp når du roser de. Barnet krabber i full fart og reiser seg fint opp etter for eksempel en stol. Man kan se de stille seg på tå for å få fatt i en leke. Leker som beveger seg er kjempe gøye. Noen barn lager brrr lyder når de leker med for eksempel biler. Leker med lyd blir også fort en favoritt og barnet kan trykke selv slik at lyden kommer. De aller fleste kan si mamma og pappa nå. Noen kan flere ord. Ser barnet på deg og kaller deg ?ma? kan dette betraktes som ett ord. Barnet viser tydelig at det er deg han mener, selv om h*n ikke kan hele ordet mamma.

Mirjana har jo lært seg å gå, og har blitt kjempeflink! Hun går fortere og fortere, og nå er det like før hun springer fra oss. Hun er snill og god, og veldig glad i å gi klem til mammaen sin. Hun er for det meste bare glad, men kan ha dårlige dager hun og, som alle andre. Hun prater ikke så mye enda. Hun sier en del mamma og "bappa" og når hun peker på noe eller noen sier hun der. Av og til sier hun nam-nam som jeg har funnet ut at må bety mat. Og "heija", "hallo" og andre små ord. Som sagt prater hun ikke så mye enda, men hun gjør seg godt forstått.

Hun sover som regel mellom 10 og 11 timer i strekk. Og er ikke vanskelig å legge, spesielt når Tony legger henne. Vet ikke hvorfor, men hun sovner med en gang når det er han som legger henne. Men meg kan hun godt ligge en halvtime en time før hun sovner. Og når jeg er inne å legger henne ned igjen så smiler og ler hun bare.. Umulig å ikke smile tilbake! 

Hun er veldig glad i knapper generelt, telefoner, dataen, fjernkontroller osv. Blir utrolig fornermet hvis hun ikke får viljen sin! Hun gråter mer hvis hun ikke få røre dataen enn hun gjorde når vi var å tok spøyte på 1års kontrollen.. Sta og bestemt liten frøken altså. Har fått to tenner, og det virker som flere er på vei. 

Til vanlig er hun veldig trygg på mennesker, og det er det flere som har kommentert. Det skal ikke mye til før hun blir varm i skjorta. Spesielt hvis noen gir henne mat, da er det gjort! Hun forstår så mye mer enn jeg tror. Og jeg blir ofte overrasket av henne. Første gang hun møtte på en trapp klatret hun hele veien opp alene. Klapper søte og peker på ting. 

Er så mye jeg kunne fortalt om hva hun kan, hvor flink, god og snill hun er. Men tror det holder med dette. Hvis dere lurer på noe mer så er det heller bare å spørre.
MIRJANA TORÍN - 11MND

11 mnd:

Et barn på 11mnd skal kunne:

Reise seg, men ha problemer med å sette deg igjen - Det kunne hun når hun var 7 mnd, så ingen problemer med verken å stå eller å sette seg igjen.

Forstå nei - Ja det skjønner hun, og hun blir veldig fornermet!

Nå som barnet er blitt 11 måneder, er det vanlig at de kommer krabbende/akende med en leke i den ene hånden. Barnet kan sette seg opp selv, gripe tak i noe å reise seg opp etter det. Beina kan bære hele vekten til barnet, så det kan stå og holde seg med en hånd og leke på bordet med den andre. Det går også mye stødigere med hjelp. Babyen forstår ordet nei, som vi automatisk sier mye. De skjønner at det er fy fy, men det er alikevel ikke sagt at de gir seg med det de holder på med.

På denne tiden blir barnet skeptisk til fremmede. Det er helt normalt. Vi voksne skjønner ofte ikke at babyen er en egen person som ikke liker å bli løftet på av fremmede. Tenk bare selv om en vilt fremmed skulle komme å løfte deg opp. Du hadd ejo slått til h*n.

Det hørtes litt ut som Mirjana da hun var 7-8mnd. Hun er som regel ikke redd fremmede, men det kan skje en sjelden gang. Hun står alene nå, og kan gå alene også. Men tror ikke hun er helt klar over det selv, for med en gang hun oppdager at hun ikke holder seg i noe så setter hun seg ned igjen. Så nå øver vi på at hun skal få gå utenom og med å bare stille oss litt lengre unna der hun står og be henne komme til oss. Da går hun noen steg for hver gang og blir forhåpentligvis tryggere på det. 

De siste ukene har hun også vært veldig kosete. Hun kan komme bort å gi meg en klem, for så å gå tilbake til det hun holdt på med. Også lager hun herlige koselyder. Varmer mammahjertet mitt sånn altså!

Hun har lært seg å gå! Blir flinkere og flinkere. Hun står helt alene og er veldig stødig. Kjøkkenskuffene og skapene må være det mest interessante i verden! Hun kan stå i evigheter å rote i flaske skuffa si, og skuffa hvor vi har matboksene. Tar ut ting, legger på plass, roter litt, rydder litt.. Sitter helt i sin egen verden. Utrolig morsomt å se på. Også har hun begynt å interessere seg for tunga si. Går å geiper dagen lang og tar litt på den og utforsker. 

Mat har vi fortsatt ingen problemer med, hun spiser det meste. Liker best syltetøy og banan. Fikk tak i en kopp kaffe for en stund siden, den var heldigvis kald(!), men den gikk nedpå den og.. Haha.

Også har hun fått to tenner!
 

MIRJANA TORÍN - 10 MND

10 mnd:

Et barn på 10 mnd skal kunne:

Kravle eller krabbe - Lærte seg det når hun var 6mnd 

Kaste ting - Har ikke tenkt over det, men det har vært favorittleken hennes i mange, mange mnd nå

Si noen få ord - Mamma og pappa blir bare mer og mer populært

Kunne forstå ord og uttrykk - Litt

Gå noen skritt med støtte - Elsker å gå!

Når barnet er 10 mnd, har det funnet en måte å komme seg fremover på. Hvordan er veldig individuelt. Noen kravler på magen, noen krabber på knærne, noen aker på rumpa og noen ruller seg rundt. De kommer seg i allefall frem til ting. Nå er leker som for eksempel rullende biler veldig interessante. Noen barn lager brrr lyder når de leker med biler nå.

Barnet elsker å kaste lekene sine rundt for så å hente de. Det er ekstra gøy om noen henter leken for de. Man kan også rulle ball til de og de ruller den tilbake.

 Mirjana har krabbet lenge nå, og har gått etter møbler eller ting. Fikk seg nettopp en gå-trille. Hele henne lyser opp når hun går bortover gulvet. Helt til det sier stopp. Når det kommer en vegg eller noe som gjør at hun ikke kommer seg videre så setter hun i å hylgråter med en gang. Og sånn kan hun holde på helt til noen snur vogna for henne. Da er alt greit og hun går videre mens og ler og gliser. Også sier det stopp.. Hehe, dere skjønner vel tegninga. 

På bursdagen til Mikael hadde vi ballonger, og lure lille frøkna trodde hun kunne holde seg i den for å komme seg opp. Så hun prøvde egentlig å reise seg alene, for det var ikke mye hjelp i ballongen. Men da hun skjønte det satt hun seg fint ned igjen.

Hun har vært syk for første gang, noe mammaen håpte resulterte i en tann, men nei.. Enda ingen tenner. (Hun fikk en tann i går, 10mnd og 8 dager gammel) Sier noen ord, men vet ikke hvor mye av det som er bevisst. Men hun vet hvordan hun skal si i fra. Det vises godt om hun vil ha noe eller ikke. 

Matlysten har ikke vært helt det samme siden hun var syk. Men hun spiser fortsatt godt og vi har ikke funnet noe hun ikke liker. Klart hun har ting hun ikke er superglad i, men ingenting hun absolutt ikke kan spise. 

Hun er fortsatt en herlig liten solstråle, og det får jeg høre titt og ofte. Når vi kommer i barnehagen så er det første de sier "Nei se der kommer lille solstrålen". Og senest i forrige uke satt hun å sjarmerte bordet ved siden av på restauranten, og det første de sa var "se for en liten solstråle!" Er veldig stolt av den blide lille frøkna mi altså! Stort sett blid døgne rundt, og spesielt når det er andre mennesker til stede. Da skal hun vise seg fram enda mer. Kan selvfølgelig være ordentlig sur, grinete og klengete. Men da er det som regel fordi hun er sulten eller trett. Og for det meste kun når vi er alene, for da blir hun ekstra mammadalt..!

Som kanskje de fleste skjønte fra avsnittet over, så har hun begynt i barnehagen. Der trives hun veldig godt. Har blitt syk to ganger siden hun begynte, men det hører vel med.

Så ja, hun kryper, klatrer, smiler og ler og har det i grunnen som plommen i egget virker det som. Er vel ikke så mye mere å si om det.

Var også på kontroll for noen uker siden, og hun følger kurven sin kjempefint. Var 69,5cm lang og 8,870kg. Helsesøsteren var som vanlig veldig fornøyd med den lille prinsessa vår og syns vi gjorde en flott jobb. 

 
En liten frokost før barnehagestart


Første dag i barnehagen..! Plukker så klart litt småstein


Elsker blåbær!


Buhu, storebror stoppet for å svinge.. Har ikke tid å vente..!


Hvem griser sa du?


Fått seg trille!


Herjer med pappa. Elsker å være opp ned!

Hun ble forresten 10 mnd den 8. Altså for litt over en uke siden. Vet jeg er treg denne gangen og, men bedre sent enn aldri!

MIRJANA TORÍN - 9 MND

9 mnd:

Et barn på 9 mnd skal kunne:

Sitte uten støtte - Ja, noen mnd nå

Stå med støtte - Ja, ca 2mnd

Kravle seg bortover - Ja, 2-3 mnd siden

Si to til tre ord(individuelt) - Mamma og pappa

På denne tiden lærer barnet å kravle seg fremover. Det skjer omentrent samtidig med at de kan sidde selv uten støtte. De når dermed nye ting i huset og det er viktig å sikre det FØR ulykken er ute. Holder du barnet oppreist kan det være det setter den ene foten foran den andre og dermed gjør sitt første vaklende forsøk på å gå.

Barnet utvikler statig språket. De fleste kan si et par ord nå. Gjerne mamma og pappa. De gurgler mye mer en før. Man kan se de peke og "forklare" deg ting på sitt eget språk. Sier du "hvor er pappa! bil barnet å se etter pappa. 

Mirjana sitter, står, kryper, går med støtte og er generelt veldig flink og tidlig ute i utviklingen. Språket tror jeg hun er litt tregere på. Eller, kanskje helt "normal". Hun kan si mamma og pappa, og hun hermer gjerne etter oss hvis vi lager lyder til henne. Men flere ord en det er det ikke enda. Det er mye peking og utstrakte armer, spesielt hvis hun ser noen hun kjenner eller noe hun vil ha.

Hun er en ordentlig matmons! Spiser like mye som meg! Jeg spiser kanskje ikke så mye at gjør noe, men med hennes lille kropp så er det jo ganske mye! Har vel enda ikke funnet noe hun ikke liker av mat eller drikke. Hun spiser selv, og noe trenger vi ikke å dele opp til henne engang for hun tygger av biter selv. Hun har ikke tenner, så det tar litt lengere tid, men hun elsker å få gjøre ting selv så. 

Har utrolig lange fingre, og da mener jeg ikke bokstavelig, men hun får tak i alt! Skal vi ha noe på bordet så må det stå akkurat midt på og helst litt lengere fra den siden hun står på. Vet ikke hvor mange liter vann som er samlet i gulvteppet vårt til nå, men nok i alle fall! 

Elsker å leke med storebror. Spesielt hvis han leker hund, for da kryper han og på alle fire på gulvet. Og hun kryper etter. Det er så herlig å se de to sammen altså, de kommer så godt overens og er så glade i hverandre! 

20. august starter hun i barnegahen. Er veldig spent på hvordan det kommer til å gå, men tror det kommer til å gå bare fint. Hun har tullet en del på nettene den siste tiden. Våkner i 4-5 tiden og da er det morgen. Eller så kan hun våkne i 2 tiden og er våken i ca to timer. Og jeg som var så stolt over at hun sov natten gjennom..! Men tror muligens det ordner seg når hun starter i barnehagen, for da er hun nok så sliten og trett at forhåpnetligvis sover hun natten gjennom.

Ammingen har vi nesten sluttet med. Det er nok mest bare for kosen sin del, for det er ikke så veldig mye melk igjen siden hun spiser så mye annen mat.

Hun er som regel smørblid hele dagen, også blir hun litt vanskeligere når det nærmer seg leggetid. Hun er veldig mammadalt til vanlig, og ekstra mye på kveldene. Det er vel også veldig vanlig at barna blir redde for fremmede i denne tiden. Der er Mirjana litt opp og ned. Til tider er hun veldig skeptiske til fremmede, men som regel storgliser hun og synes bare det er morsomt å møte nye mennesker. Hun blir derimot av og til redd kjente. Sånn som Ada, gudmoren hennes, er hun redd hvis hun ikke har brillene på seg. Men så lenge brillene er på går det helt fint. Litt spesielt, men som jeg har skjønt det så er vist det veldig vanlig.

Vi har jo fulgt henne hele veien så jeg det er litt vanskelig å lage et innlegg om nye ting hun kan osv. Det har liksom blitt normalt for oss. Dere får heller spørre hvis det er noe dere lurer på om frøkna vår og utviklingen hennes. Ikke alltid like lett å sette ord på slikt og å komme på ting.

Bildedryss:

 

(Beklager for sen oppdatering denne gangen og..)

MIRJANA TORÍN - 8 MND

8 mnd:

Et barn på 8 mnd skal kunne:

Holde gjenstander i begge hender samtidig ? Kan og kunnet veldig lenge.

Begynne å riste på gjenstander for å se om de lager lyd ? Kan og kunnet veldig lenge

Imitere hodebevegelser til andre personer ? Kan, imiterer med hender og alt samtidig

Begynne så smått å utvikle pinsettgrep? ? Kan, kom vel rundt 6mnd alderen

Sitte en stund uten støtte ? Kan, sitter uendelig uten støtte

Si mamma og/eller pappa (dette er individuelt) ? Kan, sier begge deler men usikker på hvor bevist det er. Mamma er nok mer bevist i alle fall

Nå begynner de å bruke fingrene mye mer. De piller på alle småting på leken med pekefinger. Det er en super tid å begynne med brødskiver om man ikke allerede har begynt. Skjær skiven i terninger og la barnet spise. Da får barnet øvd seg på ?pinsettgrepet? som er å plukke opp ting med tommel og pekefinger. Dette er utrolig viktig å lære. De kan nå holde ting i begge hender samtidig og de fleste har funnet ut at det er gøy å slå disse mot hverandre for å få lyd.

Noen barn kommer seg i krabbestilling, men blir stående i den stillingen uten å komme seg fremover. Andre kommer seg fremover. Noen kan gå med støtte, andre bare står og hopper. Utviklingen nå er veldig individuell. Men de skal kunne stå med støtte. Altså at beina bærer hele vekten, mens du støtter så de ikke faller sidelengs. De aller fleste har sagt sitt første ord til nå, men dette er også veldig individuelt.

Alt dette var veldig likt Mirjana når hun var 7 mnd faktisk. Hun har ikke begynt å klappe hendene mot hverandre, men veldig glad i å klappe bord, gulv, osv. Hun sitter sitter så og si kun i ro når hun akkurat har våknet. Foruten om det kryper og klatrer hun som bare det, over alt! Og når hun ikke gjør det så henger hun på meg, bokstavelig talt. Kryper etter meg og reiser seg etter føtene på meg slik at det eneste hun holder seg fast i er buksa mi. 

Veldig mammadalt. Som sagt kan hun henge i føttene på meg, det er nok favoritt hobbyen. Følger gjerne etter meg hele dagen og rett og slett går i føttene på meg og klatrer på meg. Må støvsuges ofte, for hun har som sagt hatt pinsett grepet en stund, og alt skal smakes på! Støvsugeren og vaskemoppen er morsom, og de skal man krype etter og holde fast i slik at mamma ikke får gjort noe. 

Sover som regel natte gjennom, men våkner gjerne for smokken en eller to ganger. Kan selvfølgelig våkne midt på natten å finne ut at det er morgen. Men når det er så lyst ute så skjønner jeg henne. Ikke bare bare å skjønne forskjellen på natt og dag da. Er morgen i 5-halv6 tiden, så pappa trenger ikke vekkerklokken lengere. Den er allerede innebygd i vår lille solstråle.

Veldig glad i mat, har enda ikke funnet noe hun ikke liker. Elsker å få brødbiter. Legger de som regel på bordet foran henne også tar hun de selv og putter i munnen. Har også hørt at det er en veldig fin "trenings metode" for pinsettgrepet. Hun får grøt morgen og kveld, av og til brødskive til frokost eller lunsj og hvis vi har noe "baby-vennlig" til middag så moser vi litt av det til henne. Også er hun veldig glad i smoothie og frukt og div. 

Hun har begynt å gå sånn smått. Eller, vet ikke helt om jeg kan kalle det å gå helt enda, men hun forflytter deg i alle fall litt mens hun står, og hun går når vi holder henne i hendene. Hun sier mamma, "bappa", "heija". Og hvis hun vil kan hun vinke. Var veldig morsomt en stund, men i det siste har hun begynt å bare stirre intenst i stedet. 

Som regel veldig glad i folk, men kan være skeptisk, og av og til livredd. Hvis man bare ikke hiver seg over henne med en gang går det som regel bare flott! Smiler gjerne til alle vi går forbi hvis vi er i byen. Viser tydelig hvis hun vil til noen og strekker armene mot personen mens hun lener seg. Er hun på gulvet tar hun bare sats og kryper i en voldsom fart og begynner å reise seg oppover beina på de. 

 


Har masse flere fine bilder, men siden innlegget kommer 1 mnd for sent så var det bare om å få inlegget ferdig.

Nydeligste lille hjertegullet til mamma <3

MIRJANA TORÍN - 7 MND

7 mnd:

Et barn på 7 mnd skal kunne:

♡ Sitte vel hjelp av støtte. - Kan, men liker ikke at hun sitter for mye før hun setter seg selv. Hun har prøvd et par ganger å sette seg selv og får det nesten til.

♡ Gjenkjenner navnet sitt. - Tror det. Vi bruker som regel "kjælenavn", men hun reagerer egentlig på det det meste.

♡ Klapper sitt eget speilbilde. - Ja, veldig glad i sitt eget speilbilde!

♡ Babler mye. - Ja, masse prating, hyling og golyder.

 Lært seg betydningen av 6-8 ord. - Har ikke tenkt noe spesielt over det, men hun reagerer på vennen, Mirjana, snuppa, mamma, pappa, storebror, kom, mat, hallo/hei, se

Barn i denne alderen vil bruke beina skiftvis og ikke samtidig. Så når du holder de i stående stilling, vil de "danse" med føttene. Disse bevegelsene er det første forsøket på veien til å kunne gå. Ting som beveger seg er kjempespennende. Leker som "borte tittei" og "klappe søte" er veldig populære. Kiling er også veldig gøy- Da reagerer de med latter og lyder. Legger du barnet på magen, vil det åle seg fremover eller bakover. Det er viktig at de får forske litt på egenhånd, uten forstyrrelser fra foreldre. 

Barnet lærer nå at hendene kan brukes til mer enn å bare stappe en leke i munnen. Du kan se de "leke" litt med leken og utforske den dypere enn før. I denne alderen er det svært vanlig at barna blir redde for fremmede mennesker. Ser de ikke for eksempel besteforeldre ofte nok, kan de bli skeptiske til neste gang de møtes.

Mye stemmer, hun danser når hun står, men kan også stå helt strak. Hun står på tåspissene og går også selv hvis man bare holder henne i hendene. "Borte, bø", som vi kaller den og "klappe søte" har hun elsket siden hun var 2-3 mnd hvis jeg ikke husker helt feil. Og den er ikke noe mindre populær nå for å si det sånn. Hun hyler og ler og synes det er utrolig morsomt. Og på "klappe søte" så bruker hun å slå i bordet/gulvet samtidig som vi synger. 

Den største utviklingen er jo så klart at frøkna har lært seg å krype! Åh, jeg er så stolt. Legger du en leke et stykke framfor henne så kryper hun bortover for å undersøke/smake på den. Surker hun fordi hun vil opp så bruker jeg å stille meg på huk et lite stykke fra henne, også tar jeg ut armene og sier "kom hit". Og da er det rett opp på alle fire og kryper bortover til hun klarer å nå hendene mine.

Hun kan si mamma og "bappa", men usikker på om det er bevist eller ikke. Veldig sta og bestemt! Har hun først funnet ut at hun skal ha noe, så skal hun ha det! Veldig glad i oppmerksomhet og folk, og smiler og ler for det meste til alle og enhver. Ordentlig liten solstråle. 

Elsker denne tiden, hvor jeg kan se at hun bare vokser og vokser for hver dag som går, lærer seg noe nytt hele tiden. Hun har begynt å stille seg på knær i senga nå, så bunnen må ned i dag!  Hun er veldig interressert i hendene sine og ørene. Når hun er på tur å sovne knør hun en hel masse med øret, gjerne slik at det gjør vondt og hun våkner av det. En gang klarte hun å klore seg selv til blonds i øret. Da kan dere tro jeg ble livredd, for jeg så bare masse blod i øret og trodde det kom fra selve øret og ikke bare et sår på utsiden. 

Bildedryss:


Datanerd allerede


Kul i caps


Fingermaling


Jordbær pia


Hmm.. Hvordan funker denne?Rotingen har hun arvet fra faren. Helt sant!


TulljentaFineste lille frøkna i verden!


MIRJANA TORÍN - 6 MND

6 mnd:

Et barn på 6 mnd skal kunne:

Holde flasken med begge hender - Får pupp, så er ganske så ukjent med flaske, men fikk smoothie her en dag, og den holdt hun fint med begge hender.

Bære hele kroppsvekten med føttene - Det har hun vel gjort siden hun var 1 uke gammel, men blir bare flinkere og flinkere.

Ha teknikker (som rulling) for å komme seg rundt - rulle, dra dytte, you name it! Hun har ikke ligget rolig på 1-2mnd nå.

Sitte stødigere med støtte - Kan sitte en stund alene, og sitter mye stødigere, men liker ikke å ha henne sittende enda siden det ikke er bra for ryggen.

Barnet har nå full kontroll over bevegelsene når det ligger på magen. Det kan løfte brytkassen opp med strake armer. Det klarer lett å rulle fra rygg til mage og til rygg igjen. Dette gjør det for å komme seg rundt på gulvet, siden krabbing er litt tidlig. Barn i 6 mnd alder griper aktivt etter alle ting innen rekkevidde, så vær obs på smådeler. Det snakker mye til sitt eget speilbilde og til foreldrene. de begynner å bli litt skeptiske til fremmede personer nå.

Mirjana får enda så og si bare pupp, men vi prøver å innføre mer og mer mat, og hun elsker å smake på alt mulig, så det går fint. Har laget litt middagsmat selv, også har hun fått litt grøt, også har jeg kjøpt inn sviske og div andre ting så vi skal lage mer. Første gangen hun rullet fra rygg til mage var på morsdagen, og siden da har hun så vidt ligget på rygg i det hele og det store. Og samtidig sluttet hun så og si å snu seg fra mage til rygg. Hun ligger på mage til hun blir sliten og lei og surker helt til noen tar henne opp. Å ligge på rygg er jo ikke noe morsomt, for da kommer man seg jo ingen vei! Men må hun så kan hun.

Hun kommer seg overalt. Se bort i 10 sek så har hun kommet seg tvers gjennom stuen. Alt skal forskes og smakes på! Så storebror har måtte lære seg at smålekene kan ikke lekes med i stua, kun de som er såppass stor at hun ikke klarer å spise de opp. Han er jo veldig glad i å dele lekene sine med henne i tillegg, og hun elsker å få leke med storebror. Når han er hjemme og leker så kan hun ligge i evigheter å følge med på han. Veldig deilig for mamman som da endelig får gjort noe i huset. 

På søndagen lærte hun seg å stå på alle fire. Hun har i lang tid nå klart å løfte hele kroppen ved å bare være borti gulvet med hendene og tærne, men nå har hun skjønt det å ha knærne i gulvet også! Kan stå sånn veldig lenge for hun blir sliten og legger seg på mage igjen. Så nå er det vel ikke lenge igjen før hun kryper! 

Ellers er frøkna vår veldig en veldig glad og herlig liten jente! Hun smiler og ler til alle. Vi får ofte spørsmål om hun er så blid hele tiden. Og ja, det er hun! Hun kan selvfølgelig si i fra hvis det er noe, og surker når hun er sliten og lei, men er heldigvis veldig blid og glad til normalt. 

Hun er utrolig nysgjerrig av seg og skal absolutt ikke sove hvis vi har besøk. Vi prøver å ha faste leggetider, men hun er veldig sta av seg. Normal leggetid er vel halv9-9, men har vi besøk er hun gjerne ikke i seng før klokken 10. 

Hun elsker å sitte ordentlig i vippestolen og leke med leker eller i sofaen ved siden av mamma og pappa. Å være opp ned og hysterisk morsomt! Gaper og ler som bare det! Kilen overalt! Utrolig glad i mat, og veldig utålmodig. Skjønner ikke hvorfor vi bruker så lang tid på å hente mer mat nedi skåla. Den skal jo være klar så snart hun har fått svelgt unna. Veldig bestemt, blir ganske sint hvis hun ikke får det hun vil ha. Bortskjemt? 

Vekt: 7,805g
Lengde: 64,7

Var på 6mnd kontroll i går. Gikk veldig bra, og hun vokser perfekt. Noe som alltid er godt å høre for en mor. Mirjana var veldig flink å vise seg fram også. Når helsesøsteren skulle sjekke henne så sa jeg det at hun har lært seg å stå i "krypestilling", og da fant Mirjana ut at hun måtte jo vise seg litt fram, så da var det opp på knær. Helsesøsteren sa hun var kjempeflink, sterk og man fikk kjempegod kontakt med henne, men det har hun vel sagt hele tiden.

 


Lille jenta til mamma har vokst så fort! Tenk at hun er et helt halvt år allerede!

MIRJANA TORÍN - 5 MND

5 mnd:

Et barn på 5 mnd skal kunne:

Klare å sitte med støtte - Ja, har gjort dette veldig lenge. 

Skal kunne dra seg selv opp når du drar de i hendene fra liggende stilling - Har kunnet siden hun var bare dager gammel.

Oppdage føttene sine - De har hun oppdaget og ligger spesielt og tar på de mens hun spiser.

Strekke seg og gripe etter alt som er innen rekkevidde og smake på det - Absolutt alt må smakes på!

Flytte ting fra ene hånden til den andre - Jepp.

Le - Hun får bare mer og mer "latter" og det er så godt å høre på!

 

Lille frøkna vår vokser så fort at jeg blir helt overrasket! Man ser bare mer og mer personlighet for hver dag som går. Man kan se at hun begynner å skjønne hvordan ting fungerer og skal ta og smake på alt. Hun er utrolig nysgjerrig av seg og det blir derfor matpause veldig ofte fordi hun er for nysgjerrig til å klare å spise seg helt mett. Spiser til hun er sånn passelig mett også skal hun følge med på alt annet i stede. Litt større barn, deriblandt storebror er veldig interresang å følge med på og hun kan ligge i evigheter å se på han mens han leker. 

Hun har begynt å få smake på litt andre ting nå, som velling og glassmat som er egnet fra 4 mnd. Hadde det vært opp til pappan så hadde hun nok fått smake på enda mer. Han synes det er morsomt når hun får smake på ting mens jeg er litt mer "overbeskyttende" og forsiktig, så det blir en fin blanding når man møtes på midten. Og nå har vi kjøpt inn baby safe feeder, som vi tenkte vi skulle ta i bruk om en stund.

Hun prøver å komme seg på alle fire så hun kan krype, men foreløbig er hun ikke helt oppe. Men det er utrolig morsomt å se på mens hun ligger der og skyter rompa i været og prøver for harde livet. Og hun kryper så mye som det går ant mens hun ligger på mage. Det vil si at hun bare bruker armene til å dytteog dra seg selv fram og tilbake, så hun kommer seg dit hun vil. Hun sitter også uten støtte, men er ikke helt stødig, og ikke lenge om gangen. Som regel tipper hun til side.

Hun en en ordentlig solstråle og det får vi høre ofte. Hun smiler til alle og en hver. De siste to ukene har jeg merket at hun begynner å bli litt skeptisk på andre. Hvis de er på avstand går det bra, men har blitt litt skeptisk på at andre enn mamman sin skal på holde henne. Utrolig mammadalt altså! Liker ikke pappan sin når han er sjeggete og skal kose med henne, men så lenge han har barbert seg så går det bra. Hehe. Hun ler så utrolig godt og har verdens søtese latter. Hun er absolutt solstrålen i livet mitt og jeg bare gleder meg til tiden framover og til å få se hvordan hun utvikler seg. 

Man merker at man får mer og mer kontakt med henne. Nå smiler hun ikke bare til det vi sier og gjør men prøver å etterligne oss. Geiper vi til henne så geiper hun tilbake. Og til de av dere som har meg på facebook så har dere kanskje sett filmen jeg la ut av henne og faren? Herligste filmen jeg vet om!

På kontrollen veide hun 7,325g og var 63,1cm. I klær bruker vi 62-68. Helsesøsteren var veldig imponert over henne, hvor sterk hun var, hvor flink hun var med leker, slytter leken fram og tilbake mellom hendene og inn i munnen, hvor god kog kontakt man fikk med henne, ovs. Jeg er kjempestolt over min lille klump og gleder meg til tiden framover nå!


Mammas lille engel <3


"Speil, speil på lekematta der, hvem er vakrest i verden her?"


"Det ble meg!"


Og når man først får sitte i vippestolen så må vi jo sjekke hva det er.. Smakte ikke så veldig godt altså..


Tøffeste ungen i gata!


Får sitte litt å se på mommo som skal lage middag.


Følger godt med "storungene" som leker på den nye lekematta si.

Fineste lille engelen i hele verden!<3

MIRJANA TORÍN - 4 MND

4 mnd:

Et barn på 4 mnd skal kunne:

  ♡ Løfte hodet når det ligger på mage ved hjelp av hender og armer - Har kunnet siden hun var 1 uke.

  ♡ Rulle fra mage til rygg - Kan, og kan snu seg fra rygg til mage.

  ♡ Åpne hendene sine helt (de har vært knyttet før) - Kan.

  ♡ Utforske ting med hender og munn - Ja får hun først tak i noe så er det rett i munnen med det!

Barnet gurgler igjen når du prater. Det har veldig lyst å sitte å kravle, men klarer det ikke helt enda. Det griper etter leker selv og fører de med en gang til munnen. Barnet snur seg etter lyder og gurgler glad tilbake til den som snakker til det. 

De siste dagene har hun tatt helt av med pratingen!  Man merker at hun skjønner at det er en måte å få oppmerksomhet på. Hun leker masse med Sophie, og generelt alt hun får tak i skal i munnen. Bommer gjerne et par ganger og stikker seg selv i øyet med ting før hun treffer munnen, men blir flinkere og flinkere. Hun folder gjerne hendene mens hun ligger å spiser, og er ofte hun får det til perfekt. Gjør hun ikke det så ligger hun og holder på puppen, og i det siste så har hun begynt å klipe meg i puppen fordi hun "koser". 

Hun er utrolig nysgjerrig av seg og skal absolutt ikke ligge i fanget vårt. Hun skal opp å sitte å få med seg alt som skjer. Hun er veldig sosial av seg og smiler til som regel til alle. Fortsatt veldig mammadalt!


Crazy!På kontrollen veide hun 6,300g, var 61,6cm og 41cm rundt hodet.

Hvor gammelt er barnet ditt? 

MIRJANA TORÍN - 3 MND

3 mnd:

Et barn på 3 mnd skal kunne:

   ♡ Se forskjellen på ansikter - Ja
   ♡ Gripe leker som blir plassert i hendene - Ja

I 3 mnd alderen liker de leker med masse farger og lyd. Likevel liker de best å titte på ansikter. De er mer aktive når du legger de på gulvet. Spreller og sparker, men er ikke klar for å rulle seg rundt helt enda. Plasserer man en leke i hånden på barnet, griper det den og fører den til munnen for å smake. Det begynner å holde hodet oppe lenger når det ligger på magen, men det er fortsatt tungt. De hviner og smiler av glede når de ser noen de liker.

 

Da var snuppa mi allerede blitt 3 mnd! Var på kontroll på mandagen hvor hun fikk sprøyte i begge beina. Det gikk ganske fint. Hun gråt kanskje et minutt før hun gikk over til å prate en hel masse. Og hun har ikke reagert på den med noe annet enn tretthet. Tirsdag sovnet hun klokken 7 og onsdagen klokken 10. Og hun også helt av seg selv! La henne bare på rommet med smokken, og etter 10 minutter var hun borte.

Mirjana smiler mye, nesten hele tiden. Så snart noen prater til henne og gir henne litt ekstra oppmerksomhet så gliser hun som bare det. Hun gurgler og ler og gjør det bevist. Dette har hun gjort siden hun var 2mnd(?). Smilte en del før det også, men det var rundt da det ble ofte og bevist.

Hun kan stå, med støtte og har gjort det siden hun var 1 uke. Mulig hun kunne det før, men vi prøvde ikke før da. Hun elsker å stå, men etter anbefaling fra fysioterapaut så har vi sluttet å la henne stå fordi det er det beste for babyer å gjøre det først når de kommer seg i stående stilling helt selv. (Hadde noe å gjøre med ryggen)

Hun elsker å sitte, men også etter anbefaling fra fysioterapauten så får hun sitte lite. Men å sitte-ligge på fanget går helt fint.

Hun løfter hodet og overkroppen når hun lligger på mage og det har hun gjort siden fødselen, men blir selvfølgelig bare sterkere og sterkere.

Hun har snudd seg fra mage til rygg fra hun var 1 mnd, og snur seg fra rygg til siden, men så er hånden i veien. Er nok ikke så alt for lenge igjen til hun klarer det også.

Hun har alltid hatt et fast blikk, men med tiden har det blitt enda mere fokusert og hun er flink å følge deg med blikket hvis hun bare vil. 

Hun er veldig sterk i hele kroppen. Og sit-ups er den nye store tingen her i huset! Hun er ekstremt nysgjerrig og vil dermed ikke ligge mye på rygg. Når hun sitter på fanget så bruker hun alle krefter hun har for å komme seg fram,  og holder på å tippe over ende. Tar henne og setter hunne bakover igjen også fortsetter hun bare. Så ja, her blir det nok six-pack før hun har fylt året! Når hun ligger på rygg så er det som regel bare rompa og litt av ryggen som er borti fordi hun prøver alt hun kan å komme seg opp. Noe som ender i hender, føtter og hodet opp i været.

Hun er veldig puppejente, og skal helst ligge på puppen hele tiden. Og når hun ikke har puppen så holder hun på å spise opp hendene sine. Dette medfører også en god del sikling.. Hun får mer og mer kontroll over hendene, men foreløbig bruker hun "kordinasjonene" sine på å treffe munnen og ikke til å holde rundt leker. Holder smokken og kan ta den inn og ut av munnen, holder leker av og til, men som oftest bare med en hånd og opp i munnen. De er ikke så interressante enda.

Smokken er ikke en stor "hit". Hun har gått en periode nå der  hun ikke vil ha smokke i det hele tatt, men heller bruker tomlen. For noen dager siden begynte hun endelig å ta smokken igjen, men kun en. Får hun en annen smokk enn den ene så spytter hun den ut, brekker seg osv. Så den dagen jeg trodde jeg hadde mistet smokken, var litt utfordrende.

På dagen er det lite rutiner på soving. Hun sover egentlig når og hvor lenge hun vil. På kvelden har vi begynt å få litt mere rutiner. Hun sovnet som regel i 1-2 tiden, men det virker som hun oftere og oftere sovner tidligere. Og hun sover lengere og lengere i strekk. Som jeg skrev øverst så sovnet hun kl7 en kveld og kl10 natt til i går, og da sover hun ca 8,5 timer i strekk, er oppe å spiser mat og sover et par timer til. Hun begynner virkelig å bli flink på natten! I motsetning til før, da hun ikke sovnet før etter Tony var dratt på jobb på morgenen..

 
Trøtt før 3 mnd kontrollen?
Spise opp hånda si!
Begynte å like kosekluten i går. Skal ha den med seg overalt!


Med kosekluten og den eneste smokken hun tar..
Gladpia mi ♡ 

Mammas lille jente. Tenk at tiden har gått så fort!

Edit: Glemte å legge til målene etter kontrollen, men hun var 5900g, 59,3cm lang og 39,7cm rundt hodet. Lå akkurat på midtstreken! 

Hvor gammel er barnet ditt? 
Synes du også tiden går fort? 

MIRJANA TORÍN - 2 MND

2 mnd:

Et barn på 2 mnd skal kunne:

Holde hodet rett - Kan. Har holdt hodet selv fra fødselen så.

Gurgle for å kommunisere - Gurgler som bare det!

Kjenne igjen foreldrenes stemme - Ja, i alle fall min.

Bevege beina i sirkelbevegelser - Ja, mye!

Barnet megynner å få mer kontroll over det tunge hodet. Men er fortsatt for svak i nakkemusklene til å holde det oppe selv. Det klarer å løfte hodet litt høyere når det ligger på magen. hendene er fortsatt knyttet, men begynner å åpne seg litt. De aller fleste barna vil smile av glede og følge deg med blikket.

Mirjana kan alt dette. Hun sykler maraton med føttene, det er jeg helt sikker på! Hun lyser opp så snart jeg prater til henne og smiler mer og mer for hver dag som går. Hun er ikke for svak i nakkemusklene som det står i teksten over. Hun holder hodet som bare det, og er kjempeflink!


0mnd - 1mnd - 2mnd

Hvor gammel er barnet ditt?
Kunne ditt barn dette når det var 2 mnd?

MIRJANA TORÍN - 1 MND

1 mnd:

Et barn på 1 mnd skal kunne:

Løfte hodet litt - Kan. Veldig sterk i nakken!

Respondere til lyder - Kan

Se på ansikt - Kan. Veldig interessert i ansikter.

Hun kan alt hun skal kunne. Har allerede snudd seg fra mage til rygg, kan stå med støtte og prater som bare det. Hun føler med blikket og er veldig interessert i å se på ansiktene til folk. Mammas lille superbaby! 


Noen dager på øverste bildet og 1 mnd på nederste bildet.

hits